Aktualno Celebrities Festivali Glazba Kritike POP COOLTURA showbiz Zabava

IN music festival 2022 prvi dan: Umjesto “ubojica” ubili su IDLES i Fontaines DC

Poslije dvogodišnje odgode, u ponedjeljak se na Jarun konačno vratio INmusic, i to danom čiji line-up spada među najaktualnije u čitavoj povijesti festivala. Naime, imali smo prilike gledati i slušati IDLES i Fontaines DC, možda i “najvruće” nove rock bendove današnjice, a čak i The Killers spadaju među najmlađe headlinere svih dosadašnjih izdanja zagrebačke open-air masovke.

Pridodamo li tome i Španjolke Hinds, regionalni “next big thing” Koikoi i Željku Veverec aka Je Veux, možemo zaključiti kako smo u ponedjeljak dobili više nego solidan presjek novih strujanja na svjetskoj i domaćoj glazbenoj sceni.

No, krenimo od početka – Na Otok hrvatske mladeži ušetao sam tijekom nastupa madridskih Hindsa iako vam o istom ne mogu previše toga reći jer sam ih slušao uzimajući karticu za plaćanje i pozdravljajući poznate. Ono što sam čuo me nije pretjerano zainteresiralo; riječ je o energičnom premda ne i previše pamtljivom križancu riot grrl bendova devedesetih i izvornog pop-punka. Beogradski Koikoi ostavili su isti dojam kao kad sam ih jesenas prvi puta slušao na Europavox festivalu u Tvornici, a to je da naprosto pokušavaju pokriti suviše glazbenih stilova i žanrova, pri čemu stvarno razvaljuju kada odvrnu distorziju i urlaju u mikrofone poput sugrađana im iz Repetitora, dok im plesniji, nazovimo ih dance-rock brojevi rijetko dobace do te razine. Dosadašnje hvalospjeve ipak zaslužuju, posebno kada svoju glazbu odvedu u neke manje očekivane pravce poput psihodelije ili je obogate etno motivima.

IDLES su, jednostavno rečeno, razvalili i nametnuli ranu kandidaturu za najubojiti koncert 15. INmusica.

Otvorili su razornom, sporogorućom “Colossus” nakon čega su odsvirali najjače stvari s dosadašnjih im albuma, uključujući i one s još uvijek aktualnog “Crawlera”. Iz kvalitetom skoro sasvim ujednačene setliste posebno vrijedi izdvojiti “Never Fight a Man With a Perm”, “Mother” i
pred kraj izvedenu “Danny Nedelko”, dok je “Beachland Ballroom” križanjem punka i blue-eyed soula donijela kratak, prijeko potreban predah od svog tog audiomasakriranja. Članovi grupe konstantno su letjeli po stageu, u slučaju gitarista Marka Bowena i u publiku koju je, pak, frontmen Joe Talbot nešto ranije razdvajao i premještao kako mu se sviđa. Ukratko, fantastičan nastup benda koji vraća vjeru u (navodno pokojni) rocknroll!

Uslijedili su Fontaines DC, dublinska petorka koja po svemu, osim po mjestu rođenja, pripada Manchesteru i njegovim velikanima u rasponu od Magazinea i Joy Divisiona do Stone Rosesa pa čak u manjoj mjeri i Oasisa. Dapače, pjevač Grian Chatten djeluje kao da glasom Iana Curtisa pokušava imitirati Marka E. Smitha, posebno u skladbama s druge im ploče “A Hero`s Death”. Vođene mračnim post-punk basom i neurotičnim, iskričavim gitarama, njihove su pjesme istvoremeno sjetne i ispunjene nadom, “in your face” i samozatajne, a na aktualnom albumu “Skinty Fia” pokazali su da se dobro snalaze i u, uvjetno rečeno, hitoidnijim stvarima poput “Jackie Down the Line”. Kao i kod IDLESA, teško se odlučiti za najbolje trenutke njihovog jednosatnog seta, no potpisnik ovih redaka još će dugo pamtiti izvedbe “Too Real”, “Televised Mind” i tjeskobnu “I Love You”.

Poslije takva dva koncerta, The Killers su jednostavno izgledali i zvučali fejk, počevši od šljokičastog sakoa frontmena Brandona Flowersa preko ispaljivanja konfeta u publiku pa do samih pjesama. “Somebody Told Me” i “Mr. Brightside” su i dalje klasici, “Human” isto može proći, ali sve drugo djelovalo je kao kompilacija MTV hitova iz cca 1986. godine, odnosno pop šminkera tipa Duran Duran ili na sreću zaboravljenih Level 42. Grupa iz Las Vegasa, u ponedjeljak među ostalim pojačana i pratećim pjevačicama, ponovno me uvjerila da ne zaslužuje toliku popularnost i pohvale kritičara iako su bili neusporedivo bolji nego kada sam ih prije kojih desetak godina prvi puta slušao na Pinkpop festivalu u Nizozemskoj.

Usprkos Killersima, dobro otvaranje povratničkog izdanja INmusica, vidimo se večeras na Caveu! (Vedran Harča)

 

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame